Mesin Basuh Keluar Code UB Atau UE

Mempunyai mesin basuh di rumah sememangnya sangat membantu di tempat kerja. Walau bagaimanapun, apabila mesin basuh keluar code UB atau UE atau kerosakan lain, ia pasti membuat sesiapa gementar.

Perkara berikut akan membentangkan maksud kod dan cara mengendalikannya:

Mesin Basuh Keluar Code UB Atau UEE Apa Maksudnya?

Mesin Basuh Keluar Code UB Atau UEE Apa Maksudnya?

Bagi pemula yang menggunakan mesin basuh biasanya akan berasa keliru apabila kod tertentu muncul. Ini sudah tentu menunjukkan kesilapan yang berlaku pada mesin basuh sehingga perlu dibaiki.

Namun, tidak ramai yang dapat membaca maksud kod tersebut sehingga tidak tahu cara mengendalikannya. Mesin basuh keluar dengan kod UB atau UE yang menunjukkan bahawa mesin basuh tidak diletakkan di atas satah rata supaya ia mengalami cerun tertentu.

Punca lain mungkin kerana dobi hanya terkumpul di satu bahagian sahaja sehingga kedudukannya menjadi tidak seimbang.

Baca : Cara Baiki Mesin Basuh Tak Boleh Rinse dan Spin

Cara Baiki Mesin Basuh Keluar Code UB Atau UE

Cara Baiki Mesin Basuh Keluar Code UB Atau UE

Terdapat beberapa cara yang boleh dilakukan oleh pemilik mesin basuh jika dia mendapati masalah dengan kod UB yang muncul.

Bertenang kerana cara ini agak mudah diikuti, jadi anda tidak perlu mengeluarkan wang untuk menjemput tukang baiki. Berikut adalah beberapa cara:

1. Melaraskan Kedudukan Mesin Basuh

Apabila meletakkan mesin basuh, ia mesti berada di atas permukaan yang rata supaya kedudukannya tidak condong supaya kod ralat tidak muncul lagi.

Pertama, periksa keadaan lantai supaya mesin basuh dapat menduduki tempat yang betul tanpa mengalami cerun sedikit pun.

2. Petang Dobi dalam Mesin

Mencuci pakaian menggunakan mesin basuh ini tidak boleh cuai. Pengguna mesti memastikan pakaian yang berputar di dalam mesin tidak berkumpul di satu bahagian sahaja untuk menyebabkan berat sebelah.

Kes yang sering berlaku ialah mencuci bantal, anak patung, atau lain-lain. Itulah maksud kod mesin basuh yang keluar dari kod UB atau EU dan cara mengendalikannya.

Baca : Mesin Basuh Tak Boleh Wash

Kini jangan risau lagi jika anda mengalami masalah sebegini kerana anda sudah tahu punca dan juga cara untuk menyelesaikannya.

Cuba amalkan kaedah ini jika anda mengalami masalah yang sama, dijamin berkesan.

Originally posted 2022-07-13 04:34:47.

Leave a Comment