Cara Guna Mesin Basuh

Mesin basuh adalah perkakas rumah yang sangat mudah dan mudah digunakan. Walau bagaimanapun, anda mungkin memerlukan sedikit masa untuk membiasakan diri menggunakannya.

Jika anda baru membeli mesin basuh pertama anda, atau akan mencuci pakaian anda sendiri untuk kali pertama, jangan takut.

Anda boleh mempelajari cara guna mesin basuh dengan mudah, mengetahui sabun dobi dan pelembut fabrik yang terbaik untuk fabrik tertentu, dan mengelakkan pakaian anda daripada luntur dan merosakkan pakaian lain.

1. Mengasingkan Pakaian

Cara Guna Mesin Basuh

a. Semak label untuk kaedah pencucian khusus.

Kebanyakan pakaian boleh dibasuh mesin, bagaimanapun, sentiasa semak label untuk arahan lengkap.

Sesetengah pakaian mungkin layu jika anda membasuhnya dalam air suam atau panas. Sesetengah pakaian mungkin tahan peluntur, manakala yang lain mungkin tidak.

Dan beberapa jenis pakaian tidak boleh dibasuh mesin, seperti pakaian yang diperbuat daripada sutera dan barang-barang halus tertentu. Sentiasa baca label pakaian anda dengan teliti.

Ketepikan pakaian yang berlabel “hand wash only” atau “dry clean only”.

Pada kebanyakan baju, label penjagaan pakaian terletak di sebelah kiri baju dalam, atau pada leher baju dalam.
Pada kebanyakan seluar, label penjagaan pakaian terletak di bahagian belakang seluar dalam.

b. Susun pakaian anda mengikut “warna”.

Warna pakaian, terutamanya pada pakaian baru, mudah luntur semasa dicuci. Warna pudar ini boleh terkena pada pakaian lain dan merosakkan keseluruhan pakaian anda.

Menyusun pakaian kotor mengikut “warna” biasanya dilakukan dengan mengelompokkan pakaian berdasarkan rona warna.

Cara paling mudah untuk mengasingkan pakaian anda ialah mengasingkan pakaian gelap daripada pakaian ringan dan mencucinya secara berasingan. Anda juga boleh memisahkannya dengan lebih terperinci berdasarkan warnanya.

Warna gelap termasuk hitam, kelabu, biru tua, merah gelap dan ungu gelap.

Warna terang termasuk warna pastel, seperti putih, merah jambu, kuning, biru terang, hijau terang dan lavender.

Seluar jeans atau denim berwarna gelap sangat mudah dipakai dan mesti dicuci secara berasingan daripada pakaian lain.

c. Susun pakaian anda mengikut berat.

Selain itu, atau sebagai alternatif kepada kaedah pengasingan lain, anda boleh melindungi pakaian anda daripada rosak dan koyak di dalam mesin basuh dengan mengasingkan barang berat daripada barang yang lebih ringan.

Kebanyakan mesin basuh akan berputar pakaian di dalamnya, akibatnya, geseran oleh pakaian berat boleh merosakkan pakaian ringan.

Lagipun, jika anda membasuh fabrik ringan atau halus, tetapan kelajuan dan suhu mesin akan berbeza daripada fabrik berat.

Fabrik ringan, seperti seluar dalam yang boleh dibasuh, stoking dan sutera, hendaklah dicuci secara berasingan.

Pakaian berat seperti seluar yang diperbuat daripada kapas tebal, tuala mandi, jaket atau baju sejuk.

Jika anda memilih untuk mengasingkan pakaian mengikut bahan sahaja, anda boleh menjimatkan banyak masa dan wang daripada membasuh pakaian yang berlainan warna berkali-kali.

d. Letakkan pakaian ringan dalam beg basuh berjaring.

Daripada perlu membasuhnya secara berasingan, anda boleh meletakkan pakaian ringan dalam beg basuh untuk melindunginya daripada geseran dan tekanan.

Beg dobi boleh didapati dalam pelbagai saiz, tetapi secara amnya hanya boleh digunakan untuk memuatkan satu atau beberapa helai pakaian. Selepas itu, pakaian ringan anda boleh dibasuh bersama-sama dengan pakaian lain.

Beg basuh tidak melindungi pakaian daripada luntur, jadi pastikan untuk mencucinya dengan pakaian yang sama warna. Dalam kebanyakan kes, fabrik ringan tidak akan luntur dan selamat untuk dicuci dengan fabrik terang.

e. Asingkan pakaian yang bernoda.

Sesetengah kotoran pada pakaian perlu dibersihkan dengan teliti sebelum anda memasukkannya ke dalam mesin basuh. Noda yang paling biasa yang mesti dibersihkan terlebih dahulu ialah kesan gris dan minyak.

Elakkan membasuh atau mengeringkan pakaian yang bernoda di dalam mesin basuh. Sesetengah kotoran sebenarnya akan mendap apabila terdedah kepada haba, menjadikannya lebih sukar untuk dibersihkan.

Baca : Jenama Mesin Basuh Terbaik

2. Sediakan Mesin Basuh

Mesin Basuh

Cara guna mesin basuh adalah sebagai berikut :

a. Tentukan kitaran cucian yang betul.

First the first cara guna mesin basuh – Kitaran dobi terdiri daripada dua pilihan kelajuan utama: kelajuan pakaian berputar dengan air, dan kelajuan air diperah keluar dari pakaian.

Bergantung pada pakaian yang anda basuh, kitaran basuh yang anda pilih hendaklah sepadan dengan jenis fabrik untuk memaksimumkan pembersihan sambil melindungi pakaian anda.

 • Normal Cycle: kitaran ini mempunyai tetapan pantas/pantas–pencuci berputar dan berputar dengan cepat. Tetapan ini sesuai untuk pakaian yang kotor dan berpeluh, dan merupakan tetapan yang paling kerap anda gunakan. Bahan yang kuat seperti kapas, linen, denim, tuala dan cadar sesuai untuk mencuci kitaran biasa.
 • Permanent atau Perm Press: kitaran ini mempunyai tetapan cepat/lambat, sesuai untuk bahan yang perlu diputar dengan cepat untuk membersihkan, tetapi dipicit perlahan untuk mengelakkannya daripada berkedut. Gunakan tetapan ini untuk fabrik sintetik seperti rayon, rajutan, poliester dan asetat. Gentian sintetik diketahui bergumpal, atau membentuk gegelung gentian, jadi kitaran memerah perlahan diperlukan untuk mengelakkannya daripada bergumpal.
 • Delicate Cycle: kitaran ini menggunakan tetapan perlahan/perlahan, dengan geseran yang lebih lembut, untuk mengelakkan kerosakan atau koyak fabrik. Cuma tahap kebersihan akan berkurangan kerana pakaian tidak diputar dengan cepat. Kitaran ini sesuai untuk pakaian khas atau khusus, seperti seluar dalam, pakaian berlabuci, pakaian berenda atau longgar, atau pakaian yang diperbuat daripada fabrik nipis seperti stoking.
 • Special cycles: model mesin basuh terbaharu mempunyai kitaran khas yang boleh membersihkan pakaian daripada kuman, mengewap, atau dikatakan boleh melindungi pakaian putih dan menghilangkan kotoran. Baca manual pengguna mesin basuh untuk mendapatkan penerangan penuh tentang setiap pilihan kitaran khas yang tersedia.

b. Tetapkan suhu air.

Tahap 2 cara guna meisn basuh – Secara teorinya, semakin panas air, semakin bersih pakaian anda. Air panas akan membersihkan pakaian dan membunuh kuman dengan lebih baik, melarutkan detergen pakaian dengan lebih berkesan, dan boleh mengeluarkan habuk yang melekat supaya pakaian akan kelihatan lebih cerah dan bersih.

Walau bagaimanapun, dalam sesetengah kes, air panas boleh menyebabkan pakaian menjadi layu, menghitamkan warna fabrik dan memendakan jenis kotoran tertentu dan menyebabkan bil elektrik anda membengkak.

Jadi, untuk mendapatkan hasil yang terbaik, pilih suhu air yang bukan sahaja sesuai dengan material pakaian anda, malah dengan kos yang anda mampu.

 • Gunakan air sejuk pada kitaran halus untuk mencuci fabrik ringan, pakaian berwarna yang mungkin telah luntur, atau pakaian yang tidak terlalu kotor.
 • Gunakan air suam dalam kitaran akhbar kekal, untuk pakaian berwarna gelap, dan pakaian yang agak kotor.
 • Gunakan air panas untuk tuala mandi dan kain buruk dapur, cadar, bahan lasak atau pakaian yang benar-benar kotor.
 • Air sejuk adalah pilihan yang paling menjimatkan untuk mencuci pakaian. Kira-kira 90% daripada tenaga yang digunakan dalam kitaran cucian air panas dibelanjakan untuk memanaskan air.  Air sejuk juga merupakan pilihan paling lembut untuk mencuci pakaian anda.
 • Untuk sesetengah mesin, suhu air akan ditentukan oleh kitaran basuh yang anda pilih. Sebagai contoh, kitaran biasa biasanya menggunakan air panas dengan suhu antara 30 °C dan 40 °C.

c. Tuangkan sabun cucian dan agen pembersih lain seperti pelembut kain.

Tahap 3 cara guna mesin basuh – Baca manual mesin basuh anda, kerana ini sangat penting, dan ketahui jenis detergen pakaian yang sesuai dengan mesin basuh anda, dan tempat meletakkannya. Kebanyakan mesin basuh hari ini tahan terhadap kedua-dua detergen pakaian cecair dan serbuk, serta agen pembersih lain seperti peluntur.

Mesin basuh beban hadapan biasanya dilengkapi dengan kotak untuk meletakkan detergen pakaian dan mempunyai kotak berasingan untuk pelembut atau peluntur kain. Mesin basuh anda akan mencampurkan sabun dengan pakaian pada masa yang sesuai untuk anda.

Mesin basuh muatan teratas memerlukan anda menuang detergen pakaian ke dalamnya sejurus sebelum kitaran basuhan anda bermula. Sebaik-baiknya masukkan sabun sebelum memasukkan pakaian kotor, supaya paras detergen pakaian yang tinggi tidak mengotorkan atau merosakkan pakaian anda.

Dan dalam sesetengah kes, menghidupkan air sebelum meletakkan pakaian kotor adalah cara terbaik untuk melarutkan detergen pakaian terlebih dahulu.

Jumlah detergen pakaian yang diperlukan berbeza-beza mengikut jenama sabun dan jenis mesin basuh itu sendiri, jadi semak bahagian belakang bungkusan detergen pakaian, dan juga lihat label pada mesin basuh anda untuk mengetahui jumlah detergen pakaian.

d. Masukkan pakaian kotor ke dalam detergen pakaian.

Tahap 4 cara guna mesin basuh – Langkah ini agak mudah anda hanya perlu memuatkan pakaian anda, tetapi berhati-hati untuk tidak menyesakkan mesin basuh anda.

Harus ada ruang di antara setiap helai pakaian untuk bergerak supaya ia boleh dibersihkan. Sesetengah mesin basuh juga mempunyai pilihan beban ringan, sederhana atau berat. Pilihan ini akan melaraskan jumlah air yang ditambah dalam kitaran basuh mengikut bilangan pakaian.

 • Beban kecil mengisi kira-kira 1/3 mesin basuh anda.
 • Beban sederhana mengisi separuh (1/2) mesin basuh anda.
 • Beban besar memenuhi tiga perempat (3/4) mesin basuh anda.

e. Hidupkan mesin basuh anda.

Gembira! Sekarang anda hanya perlu menekan butang pada mesin dan tunggu! Tetapi ingat untuk sentiasa menutup mesin basuh anda terlebih dahulu! Selesai cara guna mesin basuh automatik & manual.

Terima kasih telah berkunjung ke mesinbasuhku.com semoga cara guna mesin basuh bisa bermanfaat!

Originally posted 2022-08-07 00:55:43.

2 thoughts on “Cara Guna Mesin Basuh”

Leave a Comment