Jenama Mesin Basuh Terbaik

Mesin basuh ialah mesin yang digunakan untuk membersihkan pakaian dan tekstil rumah lain seperti tuala atau linen katil.

Dalam menggunakan mesin basuh ini, ia sangat membantu suri rumah kerana mereka boleh melakukan aktiviti lain tanpa perlu risau tentang cucian yang menimbun.

Semestinya mesin basuh moden yang muncul ketika ini bukan sahaja mampu mencuci dan membersihkan, beberapa mesin basuh turut dilengkapi dengan fungsi pengering.

Jika anda baru mengenali mesin basuh dan ingin membelinya, kami cadangkan anda membaca dengan lebih teliti koleksi mesin basuh automatik & mesin basuh manual di bawah!

Kelebihan Menggunakan Mesin Basuh

Kelebihan Menggunakan Mesin Cuci

Apa yang anda boleh dapat jika anda menggunakan mesin basuh ialah:

  1. Boleh mencuci dalam kuantiti yang banyak mengikut kapasiti mesin basuh (cth: 6kg, 7kg, 10kg).
  2. Jimat tenaga sebab guna mesin & kuasa elektrik berbanding basuh manual.
  3. Menjimatkan masa, kerana mesin basuh melakukan proses pengeringan pada masa yang sama, hanya tergantung di bawah sinar matahari dan kering serta-merta.
  4. Boleh dibiarkan, kerana mesin berfungsi secara automatik. Supaya kerja lain dapat dilakukan serentak.
  5. Lindungi kulit tangan anda kerana anda tidak perlu terdedah kepada detergen, sabun basuh seperti ketika mencuci secara manual.
  6. Sesetengah mesin moden mempunyai ciri-ciri yang boleh disesuaikan untuk mencuci mengikut jenis dan bahan pakaian.

Macam – Macam Jenis Mesin Basuh

macam macam mesin basuh
Source : Google Images

Mesin basuh sendiri terbahagi kepada beberapa jenis berdasarkan bentuk dan fungsinya. Berikut adalah beberapa jenis mesin basuh yang perlu Anda ketahui:

1. 2 Tiub Mesin Basuh

Kelebihan: Harga jauh lebih berpatutan daripada yang lain.

Kelemahan: Ia memerlukan tenaga tambahan untuk memindahkan pakaian dari satu tiub ke pengering, proses membasuh dibahagikan kepada 2 peringkat. Kadar kekeringan hanya sehingga 70% kerana mesin basuh berputar menegak supaya air tidak boleh turun sepenuhnya. Mesin basuh ini memerlukan air yang banyak juga.

2. Top loading 1 tiub mesin basuh.

Kelebihan: Mesin basuh pemuatan atas tiub 1 lebih rendah dalam kuasa elektrik. Anda tidak perlu memindahkan pakaian dari mesin basuh ke mesin pengering kerana semuanya dilakukan secara automatik dalam satu tab.

Kelemahan: Harganya agak mahal, tahap kemarau hanya mencecah 70% dan memerlukan isipadu air yang banyak.

3. Mesin basuh 1 tiub Front Loading / bukaan hadapan.

Kelebihan: Proses membasuh lebih berkesan daripada 2 mesin basuh sebelum ini. Risiko kerosakan bahan pakaian adalah minimum dan praktikal kerana ia dilakukan secara automatik. Kemarau mencapai 90%.

Kelemahan: Harga paling mahal kerana mempunyai teknologi paling canggih, menggunakan kuasa elektrik yang lebih tinggi dan memerlukan detergen khas.

Dalam mesin basuh 2 tab, tab utama digunakan untuk membasuh dan membilas pakaian. Manakala tiub kedua pula digunakan untuk mengeringkan pakaian selepas dicuci.

Anda juga perlu memindahkan pakaian secara manual dari tab pertama (dobi) ke tab kedua (pengering). Tidak seperti kes mesin basuh satu tiub, fungsi basuh dan pengeringan disepadukan secara automatik.

Jenama Mesin Basuh Terbaik

Berikut ialah beberapa cadangan untuk jenama mesin basuh terbaik yang boleh anda temui untuk dipertimbangkan sebelum membelinya.

1. Mesin Basuh Electrolux

Mesin Basuh Electrolux
Sumber : Electrolux Malaysia

Mesin basuh Electrolux merupakan salah satu mesin basuh yang tidak perlu diragui kualitinya.

Mesin basuh Electrolux dilengkapi dengan teknologi Power Boost yang menggabungkan rendaman tertumpu dan tertumpu untuk memudahkan pembersihan pakaian yang paling kotor.

Satu lagi kelebihan, anda boleh menggunakan Electrolux untuk berputar bagi mengurangkan kedutan pada pakaian.

Harga : RM1,299.00 – RM2,599.00

Baca : Harga Mesin Basuh Electrox Terkini

2. Mesin Basuh Sharp

Mesin Basuh Sharp
Mesin Basuh Sharp

Terdapat begitu banyak varian yang ditawarkan oleh mesin basuh jenama Sharp iaitu mesin basuh 2 tiub, top loading dan front loading.

Di mesin basuh loading atas, anda boleh memilih mengikut pakaian yang akan anda basuh.

Kelebihan mesin basuh ini ialah ia sangat mudah dikendalikan. Terdapat Sistem Logik Eko dalam varian pemuatan hadapan.

Ciri ini mengesan jumlah cucian supaya prestasi mesin akan dilaraskan secara automatik. Sangat canggih bukan?

Harga :RM1,138.00 – RM2,503.00

Baca : Senarai Harga Mesin Basuh Sharp Malaysia

3. Mesin Basuh Sanyo

Mesin Basuh Sanyo
Source : Sanyo

Mesin basuh Sanyo dilengkapi teknologi Big Pulsator yang mampu menghasilkan pusaran air yang kuat dan memudahkan proses merendam pakaian, supaya hasil cucian lebih bersih.

Ini adalah salah satu jenama mesin basuh terbaik yang mempunyai Badan Anti Karat dan tapak mesin basuh yang diperbuat daripada plastik kukuh.

Terima kasih kepada kualiti binaannya yang kukuh dan tambahan ciri anti-karat dan bebas kakisan, mesin basuh ini boleh bertahan lebih lama.

Harga : RM299.00 – RM1,138.00

Baca : Harga Mesin Basuh Sanyo Terbaik

4. Mesin Basuh LG

Mesin Basuh LG
Source : LG

LG ialah salah satu jenama mesin basuh terbaik dan paling popular di dunia elektronik. Teknologi Motor Pemacu Langsung Inverter memaksimumkan basuhan yang terdapat dalam mesin basuh LG.

Teknologi ini membolehkan mesin basuh mempunyai motor pemanduan di dalamnya yang menjadikan mesin basuh LG sukar dan senyap.

Bukan itu sahaja, teknologi lain seperti 6 Motion Direct Drive dalam mesin basuh LG boleh mencuci fabrik secara optimum.

Harga: RM 490.71 – RM 2,599.00

5. Mesin Basuh Samsung

Mesin Basuh Samsung
Source : Samsung

Mesin basuh jenama Samsung mempersembahkan teknologi terkini seperti Double Storm Pulsator, Air Turbo Drying System dan Transparent Window.

Teknologi ini memberikan prestasi membasuh yang cemerlang, penjagaan pakaian yang lebih baik dan menjimatkan masa serta lebih selesa.

Tidak kalah dengan teknologi Penapis Ajaib Samsung yang akan memastikan pengumpulan maksimum kotoran pada pakaian.

Harga: RM 490.71 – RM 8,499.00

6. Mesin Basuh Panasonic

Mesin Basuh Panasonic
Source : Panasonic

Bahagian dalam dengan muncung air berbentuk lesung pipit yang berguna untuk membersihkan kotoran sepenuhnya sambil melicinkan pakaian adalah ciri khas mesin basuh Panasonic.

Lubang tepi bulat di bahagian dalam mesin basuh menghalang pakaian daripada menangkap dan koyak di dalamnya.

Mesin Basuh Panasonic juga dilengkapi dengan ciri Aquabet Wash yang boleh memusnahkan kuman dan bakteria dengan kuat daripada gentian yang telah dibersihkan.

Harga : RM 480.00 to RM 8,204.24

7. Mesin Basuh Polytron

Mesin Basuh Polytron
Source : Polytron

Mesin basuh Polytron ialah mesin basuh dengan teknologi Tekanan Sifar termaju. Teknologi ini mampu mencuci dengan tekanan air yang rendah, malah tekanan sehingga sifar.

Reka bentuk kaca terbaja yang elegan dimiliki oleh mesin basuh Polytron yang diperbuat daripada kaca terbaja.

Disebabkan oleh kehadiran bahan ini, mesin basuh Polytron adalah 10 kali lebih kuat daripada plastik dan tahan calar.

Harga: RM 480.00 to RM 1,204.24

8. Mesin Basuh Sanken

Mesin Basuh Sanken
Source : Sanken

Mesin basuh Sanken berkapasiti 9 kg dengan reka bentuk yang elegan dan teknologi terkini iaitu teknologi X-Tor.

Teknologi ini dapat membantu pencuci pencuci dan dilengkapi dengan Super Spin Dry yang bersifat anti karat dan tentunya menjimatkan tenaga elektrik supaya mencuci menjadi lebih mudah dan efisien.

Selain itu, bodi dan penutup mesin basuh yang kukuh pastinya sangat kukuh dan tidak mudah rosak. Mesin basuh Sanken adalah salah satu pilihan mesin basuh kegemaran.

Harga: RM 460.00 to RM 1,405.24

9. Mesin Basuh Hitachi

Mesin Basuh Hitachi
Source : Hitachi

Dengan menggunakan mesin basuh Hitachi anda boleh mendapatkan teknologi Auto Self Clean, Dual Vibration Sensor, Anti-Vibration Sidewalls, Water Temperature Sensor dan Antibakteria & Antimold Sower Lifte.

Ciri-ciri canggih ini memainkan peranan dalam menjadikan kotoran pada pakaian anda bersih dan hilang secara optimum.

Walaupun pakaian lebih bersih secara optimum, tenaga yang dibelanjakan sangat cekap.

Harga: RM3,799.00 to RM4,999.00

10. Mesin Basuh Modena

Mesin Basuh Modena
Source : Modena

Mesin basuh Modena mempunyai kapasiti 6kg dengan ciri-ciri seperti Paparan LED, Self Clean, Extra Rinse dan Child Lock, yang selamat untuk kanak-kanak.

Terdapat juga ciri Kawalan Elektronik Dail Jog dan Cuci Pantas yang menjadikannya mampu mencuci lebih pantas pada kelajuan 1200 rpm.

Mesin basuh Modena yang turut dilengkapi dengan 11 Program Cuci boleh dipilih mengikut keperluan anda dalam mencuci berdasarkan jenis pakaian yang hendak dibersihkan di dalamnya.

Harga: RM511.00 – RM2690.00

11. Mesin Basuh Midea

Mesin Basuh Midea
Source : Midea

Mesin basuh jenama Midea ini mempunyai teknologi Water Magic Cube yang boleh membuka lilitan pakaian. Ciri yang sangat diperlukan oleh orang ramai.

Dengan ciri ini, pakaian tidak lagi berkedut dan kusut, juga menyebabkan penggunaan air kurang tetapi hasil cucian lebih bersih.

Mesin basuh Media juga dilengkapi dengan teknologi Intelligent Control Chip, ia mampu melaraskan keperluan air semasa mencuci atau melaraskan Multi Water Level secara automatik.

Ciri kawalan pintar dan pelarasan paras air automatik membolehkan mesin basuh Midea menjimatkan lebih banyak elektrik.

Harga: RM659.00 to RM869.00

12. Mesin Basuh Bosch

Mesin Basuh Bosch
Source: Bosch

Mesin basuh Bosch memanjakan anda dengan pengalaman mencuci yang menenangkan dengan teknologi EcoSilence Drive yang boleh beroperasi dengan sangat senyap dan cekap tenaga dengan ketahanan yang tinggi.

Dengan tambahan teknologi Vario Perfect, ia boleh mencuci 65% lebih pantas atau 50 peratus lebih cekap.

Mesin basuh ini juga dilengkapi dengan pilihan program basuh untuk dipilih, serta ActiveWater Plus yang menjimatkan air dan kos dengan sistem Automatic LoadAdjustment.

Harga : RM1,988.00 – RM2,988.00.

13. Mesin Basuh Denpoo

Mesin Basuh Denpoo
Source: Denpoo

Mesin basuh Denpoo adalah mesin basuh yang mempunyai reka bentuk khas, pakar dalam bidang tersebut memilih untuk mengekalkan kualiti hasil basuhan dengan penggunaan elektrik yang minimum.

Mesin basuh ini boleh membersihkan kotoran degil pada pakaian anda dengan putaran yang kuat, jadi ia tidak merosakkan pakaian dan memastikan cucian bersih.

Varian mesin basuh Denpoo boleh didapati dalam pelbagai cara dan kebanyakannya berharga agak berpatutan.

Harga: RM 432.00 – RM1649.00

14. Mesin Basuh Daewoo

Mesin Basuh Daweoo
Source: Daewoo

Mesin basuh Daewoo mempunyai pintu kaca yang kukuh dan selamat supaya anda boleh memantau terus proses mencuci dengan selamat.

Mesin basuh ini mempunyai bentuk Star Tub yang berfungsi untuk mengelakkan pakaian daripada rosak akibat tersangkut pada dram.

Kelebihan lain ialah mesin ini mempunyai teknologi Air Bubble 4D yang berfungsi meningkatkan prestasi mencuci.

Harga : RM 345.08 to RM 1,873.08

15. Mesin Basuh Akari

Mesin Basuh Akari
Source : Akari

Mesin basuh Daewoo mempunyai pintu kaca yang kukuh dan selamat supaya anda boleh memantau terus proses mencuci dengan selamat.

Mesin basuh ini mempunyai bentuk Star Tub yang berfungsi untuk mengelakkan pakaian daripada rosak akibat tersangkut pada dram.

Kelebihan lain ialah mesin ini mempunyai teknologi Air Bubble 4D yang berfungsi meningkatkan prestasi mencuci.

Harga : RM292.00 – RM584.00

16. Mesin Basuh Daimitsu

Mesin Basuh Daimitsu
Source: Daimitsu

Mesin basuh Daimitsu adalah mesin basuh dengan reka bentuk bahan kaca di bahagian atas dan mempunyai badan yang sangat kuat, jadi ia boleh bertahan untuk jangka masa yang agak lama.

Mesin basuh ini dilengkapi dengan pulsator besar yang mampu menghasilkan pusaran air yang kuat. Menghasilkan cucian yang lebih bersih dan bebas daripada kotoran degil.

Rentang Harga: RM230.00 – RM760.00


Itulah merupakan beberapa jenama mesin basuh terbaik yang bisa Anda jadikan acuan dalam membeli mesin basuh.

Semoga info mesin basuh terbaik dari kami mesinbasuhku.com dapat bermanfaat bagi Anda sekalian. Jika ada pertanyaan seputar mesin basuh silakan berkomentar dibawah ini.

Originally posted 2022-01-06 04:52:39.