Mesin Basuh Tak Keluar Air

Apabila membasuh pakaian menggunakan mesin basuh, kadangkala anda mendapati keadaan mesin basuh tak keluar air. Jangan panik!

Ini sememangnya menjadi halangan yang mengelirukan, terutamanya bagi suri rumah yang kebetulan tidak begitu biasa dengan masalah teknikal elektronik.

Nak lebih tahu mengenai mesin basuh tak keluar air? Simakla beberapa point-point dibawah ni yang perlu Anda tahu.

Punca Air Tak Keluar dari Mesin Basuh

Punca Air Tak Keluar dari Mesin Basuh

Terdapat banyak perkara yang boleh menyebabkan mesin basuh tidak kehabisan air. Salah satunya ialah hos longkang tersumbat.

Lama kelamaan kotoran boleh menyumbat bahagian mesin basuh dan menyukarkan mesin untuk mengalir dengan baik. Di samping itu, ia boleh disebabkan oleh ketinggian longkang yang tidak betul.

Dalam kes ini seseorang meletakkan mesin basuh terlalu tinggi dari lantai supaya mesin tidak mungkin mengalirkan air. Sebagai tambahan kepada punca yang telah disebutkan, masalah ini juga boleh disebabkan oleh penapis pam yang tersumbat.

Penapis itu sendiri berfungsi untuk menghalang barang daripada memasuki hos longkang. Tetapi selalunya objek kecil seperti butang dan syiling akan menyumbat penapis dan mengganggu kitaran enjin.

Beban basuh yang tidak seimbang juga boleh menjadi pencetus mengapa air tidak boleh keluar dari mesin.

Keadaan ini akan membuatkan mesin basuh bergetar terlalu kerap dan menyebabkan putaran tidak berfungsi secara optimum.

Baca : Cara Repair Mesin Basuh Tak Boleh Spin

Cara Mengatasi Mesin Basuh Tak Keluar Air

Cara Mengatasi Mesin Basuh Tak Keluar Air

Setelah mengetahui punca mesin basuh tidak keluar air, terdapat beberapa penyelesaian yang boleh dicuba untuk mengatasinya. Dalam kalangan yang lain:

1. Kaji Panduan Penyelesaian Masalah

Apabila membeli elektronik, sudah tentu anda akan dilengkapi dengan buku panduan penyelesaian masalah. Baca manual untuk mengenal pasti masalah yang dihadapi.

Jika manual mengesyorkan menggantikan pam. Kemudian boleh hubungi perkhidmatan pembaikan untuk mendapatkan bantuan.

2. Periksa Hos Longkang

Penyelesaian seterusnya untuk menangani mesin basuh yang tidak keluar dari air adalah dengan memeriksa hos saliran air. Cara menanggalkan hos yang berada di belakang mesin basuh.

Kemudian anda boleh mengalirkan bahagian dalam hos menggunakan air dengan tekanan tinggi. Sekiranya terdapat penyumbatan, maka tekanan air akan membantu menolak penyumbatan keluar dari hos.

Pastikan juga kedudukan mesin basuh ke hos berada dalam keadaan yang betul mengikut arahan yang disyorkan.

3. Bersihkan Pam

Untuk menyelesaikan masalah ini, anda juga boleh membersihkan pam. Cabut plag mesin basuh untuk mencari pam.

Secara umum, lokasi pam tidak selalu sama, bergantung pada jenis mesin basuh yang digunakan. Pam mempunyai bahagian bulat dengan pemegang bujur.

Komponen ini biasanya diperbuat daripada plastik putih. Bersihkan bahagian tersebut dengan baik supaya mesin basuh boleh berfungsi seperti biasa semula.

Itulah punca dan penyelesaian untuk membaiki mesin basuh tak keluar air yang boleh anda cuba amalkan jika anda mengalami keadaan yang sama.

Tetapi jika ia tidak berkesan, maka anda boleh menghubungi ejen perkhidmatan untuk membantu memperbaikinya. Cuba hubungi kedai repair mesin basuh terdekat, salam mesinbasuhku.com!

Originally posted 2022-07-09 04:50:23.

1 thought on “Mesin Basuh Tak Keluar Air”

Leave a Comment