Mesin Basuh Tak Boleh Spin

Apabila menggunakan mesin basuh, selalunya terdapat pelbagai halangan, salah satunya adalah mesin basuh tak boleh spin. Terdapat pelbagai punca mesin basuh tak boleh spin dan cara membetulkannya!

1. Mesin Basuh Bocor

Mesin Basuh Tak Boleh Spin

Punca pertama yang sering berlaku ialah mesin basuh yang bocor. Ini boleh menjadi punca mesin basuh tak boleh spin dengan betul. Namun, ia sering tidak disedari oleh pengguna mesin basuh.

Kebocoran ini boleh berlaku pada beberapa komponen dalam mesin. Untuk membetulkannya, pengguna boleh menggantikan hos mesin basuh dengan yang baru, jika dirasakan hos itu sudah bocor.

Anda juga boleh menyemak bearing enjin, kerana bearing enjin rosak boleh menjadi punca mesin basuh bocor. Gantikan galas dengan segera jika ia rosak.

Baca Juga : Jenama Mesin Basuh Terbaik

2. Gangguan Sensor

Gangguan Sensor

Terdapat mesin basuh yang dilengkapi dengan sensor, fungsi sensor adalah supaya mesin basuh boleh berfungsi secara automatik. Walau bagaimanapun, jika sensor mengesan sesuatu yang asing maka ia tidak boleh berfungsi lagi.

Ini boleh menjadi punca mesin basuh tak boleh spin. Terdapat beberapa cara untuk mengatasinya, seperti menutup pintu penderia dengan lebih ketat.

Ia juga boleh dengan mengurangkan jumlah cucian, kerana terlalu banyak cucian boleh menutupi penderia. Ia juga boleh dengan menunggu air mengalir laju, jadi sensor akan aktif.

Baca Juga : Cara Repair Mesin Basuh

3. Kerosakan Suis Tudung

Kerosakan Suis Tudung

Mesin basuh tak boleh spin, ia juga boleh disebabkan oleh suis penutup yang rosak . Bahagian ini adalah komponen penting supaya mesin basuh boleh bergerak.

Jika bahagian tersebut rosak, sudah pasti mesin basuh tidak akan berfungsi secara optimum. Jika ini berlaku, segera periksa suis penutup .

Jika ia hanya kotor, maka pemilik hanya perlu membersihkan suis. Walau bagaimanapun, jika ia tidak berfungsi, penyelesaian yang tepat adalah menggantikan bahagian itu dengan yang baru. Harganya murah dan masih mampu milik.

4. Pam Longkang Kotor

Pam Longkang Kotor

Punca terakhir yang mungkin berlaku ialah bahagian pam longkang yang kotor. Jika bahagian itu kotor, akan berlaku penyumbatan.

Nah, penyumbatan itulah yang akan menyebabkan mesin basuh tak boleh spin secara normal. Biasanya kotoran yang tersumbat adalah dalam bentuk gentian kain yang tertanggal dan berhenti di bahagian pelupusan.

Jika ini berlaku, maka agak mudah untuk menanganinya. Pemilik hanya membuka bahagian pelupusan, kemudian membersihkan bahagian tersebut sehingga tiada lagi kotoran yang melekat.

Jadi, itu adalah pelbagai sebab mengapa mesin basuh tak boleh spin secara normal dan optimum. Apabila mesin basuh rosak, sudah tentu ia adalah aktiviti yang sangat mengganggu. Nasib baik ada juga cara untuk menanganinya dengan mudah dan ringkas.

Sebelum membetulkan, anda harus terlebih dahulu mengetahui punca sebenar. Selepas itu, ia boleh diselesaikan mengikut punca. Terimakasih telah berkunjung terhadap mesinbasuhku.com semoga bermanfaat!

Originally posted 2022-07-09 04:38:44.

2 thoughts on “Mesin Basuh Tak Boleh Spin”

Leave a Comment