Harga Mesin Basuh Modena

Dengan kemajuan teknologi, semua aktiviti dapat dijalankan dengan lebih mudah dan cekap.

Jika sebelum ini mencuci pakaian dilakukan secara manual, kini anda boleh menggunakan mesin basuh Modena untuk menyokong aktiviti ini. Lebih-lebih lagi, harga mesin basuh Modena agak berpatutan.

Salah satu pertimbangan untuk memilih mesin basuh jenis ini adalah penggunaan elektriknya yang agak cekap jadi anda tidak perlu risau bil elektrik anda naik setiap bulan.

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai spesifikasi mesin basuh Modena, sila rujuk ulasan penuh di bawah.

Berapa Watt Mesin Basuh Modena?

Berapa Watt Mesin Basuh Modena?
Berapa Watt Mesin Basuh Modena?

Mesin basuh Modena dilengkapi dengan 8 kaedah mencuci dan mengeringkan yang boleh disesuaikan mengikut keperluan anda supaya pakaian tahan lebih lama.

Dengan konsep rendah watt terbaik, mesin basuh ini turut dilengkapi dengan ciri Quick Wash yang mampu mencuci dengan pantas.

Sebagai ilustrasi, untuk mesin basuh Modena berkapasiti 6 kg, ia menggunakan kira-kira 550 watt elektrik. Dengan pelbagai ciri yang terdapat di dalamnya, penggunaan kuasa masih agak munasabah dan agak cekap.

Kelebihan Mesin Basuh Modena

Kelebihan Mesin Basuh Modena
Kelebihan Mesin Basuh Modena

Walaupun ia menyediakan rangkaian lengkap ciri, harga mesin basuh Modena agak berpatutan. Tidak hairanlah ramai yang memilih mesin basuh ini untuk menyokong aktiviti mencuci dan mendobi.

Untuk butiran lanjut, berikut adalah kelebihan mesin basuh Modena:

 • Termasuk mesin basuh muat depan yang membolehkan pengguna membuka sebelah pintu sinki. Ini akan menjadikan proses mencuci lebih cekap dan mesra alam kerana ia boleh menggunakan lebih sedikit air dan menjimatkan elektrik.
 • Dilengkapi dengan kaki mesin basuh yang ketinggiannya boleh dilaras mengikut keperluan.
 • Terdapat butang pause yang membolehkan anda berhenti mencuci buat sementara waktu jika ada pakaian yang belum dimuatkan.
 • Mempunyai reka bentuk minimalis sehingga sesuai untuk rumah bersaiz kecil.
 • Terdapat ciri Quick Wash dan XtraDrive yang akan menghasilkan cucian bersih dalam masa yang singkat sahaja.
 • Terdapat ciri Pensterilan yang akan membasmi kuman dan bakteria pada pakaian supaya pakaian benar-benar bersih dan bebas kuman.

Baca : Jenama Mesin Basuh Terbaik

Kelemahan Mesin Basuh Modena

Kelemahan Mesin Basuh Modena
Kelemahan Mesin Basuh Modena

Selain mempunyai kelebihan yang diterangkan sebelum ini, mesin basuh Modena juga tidak terlepas daripada beberapa kelemahan, seperti berikut:

 • Bunyi yang dihasilkan oleh mesin basuh semasa proses membasuh agak bising sehingga dianggap agak mengganggu. Walaupun begitu, keadaan ini juga boleh didapati pada mesin basuh jenis lain sehingga ia menjadi satu perkara yang agak semula jadi.
 • Putaran drum basuh pada mesin basuh jenis ini agak perlahan sehingga proses mencuci mengambil masa yang lebih lama.

Bagaimana nak guna mesin basuh Modena?

Bagaimana nak guna mesin basuh Modena?
Bagaimana nak guna mesin basuh Modena?

Mesin basuh Modena ialah mesin basuh muatan hadapan. Seperti jenis mesin basuh front loading yang lain, harga mesin basuh Modena dengan bukaan hadapan juga dijual pada harga yang agak mahal jika dibandingkan dengan top loading.

Walau bagaimanapun, dengan prestasi enjin maksimum, mesin basuh muatan hadapan jenis ini digunakan secara meluas untuk perkhidmatan dobi. Kaedah mencuci adalah seperti berikut:

 1. Langkah pertama, sila masukkan pakaian yang hendak dibasuh ke dalam mesin basuh Modena dan tambah serbuk atau detergen cecair mengikut keperluan.
 2. Jika anda boleh segera menutup bukaan hadapan mesin basuh dan tetapkan kitaran basuh yang diingini.
 3. Mesin basuh akan mengisi air untuk tujuan mencuci dan secara automatik boleh menentukan isipadu air yang diperlukan.
 4. Kemudian biarkan mesin basuh berfungsi mengikut tetapan kitaran basuh, bilas hingga kering yang akan berlaku secara automatik.
 5. Jika kitaran basuh belum selesai, jangan buka penutup mesin basuh.
 6. Selain itu, pastikan bukaan hadapan pada mesin basuh ditutup rapat supaya proses mencuci berjalan dengan lancar dan optimum. Kerana jika bukaan hadapan tidak cukup ketat, air akan meresap keluar sehingga proses mencuci tidak dapat dimaksimumkan.
 7. Apabila keseluruhan proses atau kitaran membasuh selesai, anda boleh mengangkat pakaian dan menggantungnya sehingga kering sepenuhnya.

Baca : Cara Repair Mesin Basuh

Senarai Harga Mesin Basuh Modena Terbaik

Senarai Harga Mesin Basuh Modena Terbaik
Senarai Harga Mesin Basuh Modena Terbaik

Jika dilihat dari pelbagai pasaran yang menjual mesin basuh Modena, mesin basuh front loading ini dijual secara purata antara RM 878.31 hingga RM 1171.08.

Untuk butiran lanjut, berikut ialah senarai harga mesin basuh Modena terkini:

Mesin Basuh ModenaHarga
Modena WF 652RM 1141.80
Modena NOTO WF 663 Front Loading 11 KgRM 1033.77
Modena IMPERIAN WF 620RM 1097.88
Modena CALDO ED 650RM 1416.42
Modena ED770RM 1416.42
Modena WF 830 Front Loading 8.5 KgRM 1739.63
Modena WF 730 Front LoadingRM 1352.30
Modena IMPERIAN WF 720RM 1346.44
Modena Calma WF 1156 Front Loading 11 KgRM 2119.65
Modena Calma WD 1157RM 2620.28

Harga mesin basuh Modena di atas boleh dijadikan rujukan kepada anda yang sedang mencari mesin basuh untuk kegunaan rumah atau perniagaan dobi.

Dengan pelbagai ciri dan kelebihan di dalamnya, mesin basuh Modena boleh menjadi pilihan terbaik untuk keperluan anda. Salam dari kami mesinbasuhku.com!

Originally posted 2022-03-17 03:13:00.

Leave a Comment