Cara Repair Mesin Basuh

Anda menghadapi masalah mengetahui cara repair mesin basuh? Jangan risau, inilah penyelesaiannya.

Mesin basuh adalah alat elektronik yang mesti dimiliki oleh semua orang di rumah. Mesin ini sangat membantu kerana ia boleh mencuci banyak pakaian tanpa jemu dan penggunaannya sangat pantas.

Mesin basuh ini penting setiap hari, tetapi bagaimana jika ia rosak? Barang ini selalunya rosak atau bermasalah.

Nah, bagaimana Anda boleh mencuci dengan betul jika perkakas itu rosak? Berikut adalah beberapa cara untuk membaiki mesin basuh yang rosak dan penerangan ringkas.

Cara Repair Mesin Basuh dan Puncanya

Cara Repair Mesin Basuh dan Puncanya
cara baiki mesin basuh rosak

Terdapat beberapa jenis masalah pada mesin basuh dan penyelesaiannya iaitu:

1. Cara Membaiki Bising Mesin Basuh

Cara Membaiki Bising Mesin Basuh
Cara Membaiki Bising Mesin Basuh

Masalah pertama selalunya bunyi bising yang keluar dari mesin basuh dalam jangka masa yang lama apabila ia digunakan.

Bunyi ini biasanya disebabkan oleh benda asing yang berada di dalam mesin basuh, tersangkut pada mesin atau tertinggal di dalamnya.

Cara membaiki mesin basuh yang bising boleh dengan membuka mesin dan mengambil benda asing yang terlibat seperti syiling, penyepit baju atau barang lain di dalamnya.

Baca : Jenama Mesin Basuh Terbaik

2. Cara Membaiki Mesin Basuh Air Tak Masuk

Cara Membaiki Mesin Basuh Air Tak Masuk
Cara Membaiki Mesin Basuh Air Tak Masuk

Masalah seterusnya yang berlaku ialah mesin basuh berfungsi seperti biasa tetapi air tidak terisi secara automatik ke dalam mesin.

Ini biasanya disebabkan oleh masalah pada hos enjin, boleh jadi hos bengkok atau bergelung, jadi air tersumbat dan tidak boleh masuk ke kawasan tiub.

Namun, sekiranya masalah tersebut belum selesai. Adalah idea yang baik untuk memeriksa sama ada penapis enjin tersumbat atau tidak. Sila cari kedai repair mesin basuh paling dekat.

3. Cara Repair Mesin Basuh Air Tak Keluar

Cara Repair Mesin Basuh Air Tak Keluar
Cara Repair Mesin Basuh Air Tak Keluar

Selain masalah tidak diisi air secara automatik, masalah yang sering berlaku ialah mesin basuh tidak dapat mengeluarkan air kotor dengan sendirinya.

Hos yang kotor atau tersumbat menyebabkan masalah ini berlaku. Anda boleh menyelesaikan masalah ini dengan memeriksa rongga hos mesin.

Nasihat kami sentiasa membersihkan mesin basuh setiap minggu supaya segala kotoran yang tersumbat hilang. Baiki mesin basuh adalah sama untuk setiap jenama seperti Sharp, Samsung, LG, Panasonic dan lain-lain.

4. Cara Repair Mesin Basuh Tak Boleh Spin

Cara Repair Mesin Basuh Tak Boleh Spin
Cara Repair Mesin Basuh Tak Boleh Spin

Masalah biasa yang sering dialami oleh pemilik mesin basuh ialah mesin basuh tidak berpusing.

Ia juga boleh disebabkan oleh bilangan pakaian yang melebihi had atau kekurangan daya tarikan yang ada pada mesin basuh, jadi tab mandi tidak berputar.

Jika masalahnya adalah pada pakaian yang berlebihan, maka anda boleh mengurangkan jumlah pakaian yang dimasukkan.

Selain itu, cabut kabel dan alihkannya ke suis lain untuk meningkatkan daya tarikan enjin.

5. Cara Repair Mesin Basuh Air Tak Berhenti

Cara Repair Mesin Basuh Air Tak Berhenti
Cara Repair Mesin Basuh Air Tak Berhenti

Adakalanya mesin basuh mengalami kebocoran yang menyebabkan kawasan basuhan basah dan digenangi air. Air dalam mesin basuh mengalir terus-menerus.

Masalah ini disebabkan oleh hos dan pengedap yang longgar pada mesin, membolehkan air menitis keluar dari mesin.

Cara mengatasi kebocoran air dalam mesin basuh adalah dengan menukar hos dan seal dengan yang baru.

Perkara lain yang boleh anda lakukan ialah tuangkan setengah cawan cuka untuk mengurangkan pembentukan sisa buih yang sering menjadi punca kebocoran air.

6. Cara Membaiki Mesin Basuh Bau Tidak Baik

Cara Membaiki Mesin Basuh Bau Tidak Baik
Cara Membaiki Mesin Basuh Bau Tidak Baik

Mesin basuh yang mengeluarkan bau busuk adalah mesin yang tak enak kalau nak pakai.  Jika mesin basuh Anda mengeluarkan bau hapak yang tidak menyenangkan, cuba periksa bekas untuk pakaian yang kotor dan dipenuhi bakteria.

Bakteria ini adalah punca pakaian berbau hapak dan tidak menyenangkan. Jangan lupa membersihkan mesin basuh dengan kerap supaya masalah ini segera diselesaikan dan tidak berulang.

7. Cara Baiki Mesin Basuh Rosak

Ciri skrin dimatikan atau butang mesin basuh rosak sudah tentu ia sangat menjengkelkan kerana tidak boleh menggunakan mesin basuh.

Jika masalah berlaku, hubungi kedai repair mesin basuh mahir berhampiran anda, sama ada di Pulau Penang, Melaka, Shah Alam atau kawasan lain di Malaysia.

Ini kerana kerosakan datang bukan dari mesin (hardware), tetapi datang dari perisian. Begitu juga jika anda mencari cara untuk membaiki papan pcb mesin basuh, maka datang sahaja ke bengkel membaiki mesin basuh.

Anda boleh menggunakan ciri dari peta google dengan mencari “kedai repair mesin basuh near me”. Untuk harga repair mesin basuh sendiri bermacam-macam.

Terima kasih kerana membaca artikel dari mesinbasuhku.com kami, semoga dapat membantu masalah yang anda alami.

Originally posted 2022-01-19 01:35:35.