Tanda Gearbox Mesin Basuh Rosak

Adakah anda tahu apa saje tanda gearbox mesin basuh rosak? Kemudian, apakah fungsi komponen ini, dan bagaimana ia berfungsi? Kalau tak tahu, jom baca artikel ni sampai habis.

Seperti peti ais, kehadiran mesin basuh juga menjadi satu keperluan yang dirasai hampir semua orang. Orang yang semakin sibuk memerlukan peralatan yang dapat mempercepatkan aktiviti harian mereka.

Mesin basuh antaranya supaya aktiviti rumah tangga dapat dilakukan dengan lebih cepat. Di dalam, terdapat komponen yang sangat penting, iaitu gearbox mesin basuh.

Apakah Gearbox Mesin Basuh?

Apakah Gearbox Mesin Basuh

Ini adalah salah satu komponen penting dalam mesin basuh, di mana ia terdiri daripada roda dan tuil yang berperanan untuk menyambungkan motor dinamo ke pulsator.

Kedua-dua mesin basuh satu atau dua tab menggunakan alat ini, cuma ada perbezaan bentuk. Tetapi fungsinya adalah sama iaitu sebagai penghubung antara motor dinamo dan pulsator.

Baca : Cara Guna Mesin Basuh

Tanda Gearbox Mesin Basuh Rosak

Tanda Gearbox Mesin Basuh Rosak

Sebagai alat yang menyokong aktiviti dan kerja rumah, mesin basuh mesti diselenggara supaya dapat berfungsi dengan normal.

Atas sebab ini, gearbox pada mesin juga mestilah dalam keadaan baik dan tidak mengalami gangguan. Jika kotak gear mesin basuh rosak, sudah pasti kerja mesin akan terganggu dan mesin tidak dapat digunakan secara optimum.

Apakah tanda gearbox mesin basuh rosak? Anda boleh menggunakan perkara berikut sebagai panduan untuk mengenal pasti kerosakan pada komponen ini.

1. Pulsator Tidak Berpusing

First the first tanda gearbox mesin basuh rosak adalah periksa pulsator mesin basuh sama ada ia berputar seperti biasa atau tidak bergerak langsung. Jika pulsator pada mesin basuh kelihatan tidak berpusing walaupun enjin hidup, berkemungkinan gearbox rosak.

Caranya agak mudah, mulakan mesin basuh anda tanpa mengecas apa-apa dan lihat sama ada terdapat gerakan berputar pada pulsator atau tidak.

2. Putaran Pulsator yang lemah

Kedua, tanda gearbox mesin basuh rosak adalah pulsator mungkin masih boleh berputar walaupun gearbox mesin basuh telah rosak, namun anda perlu melihat dengan lebih teliti.

Biasanya, putaran pulsator akan menjadi lebih lemah daripada keadaan biasa sekiranya berlaku gangguan pada gearbox. Pulsator yang berputar tidak sekuat biasa apabila digunakan untuk membasuh pakaian.

Cara menguji kuasa putaran pada pulsator boleh dilakukan dengan mudah, dengan menghidupkan mesin basuh.

Selepas itu, pegang pulsator, kemudian rasa sama ada putaran itu cukup kuat atau tidak. Jika putaran terasa lemah, gearbox mesin basuh anda berkemungkinan besar rosak.

3. Membuat Bunyi Bising

Ketiga, tanda gearbox mesin basuh rosak. Ciri lain yang boleh digunakan untuk mengenal pasti sama ada gearbox pada mesin basuh telah rosak adalah melalui bunyinya.

Mesin basuh akan mengeluarkan bunyi seperti benda jatuh jika gear box mesin basuh rosak. Hidupkan mesin basuh anda dan dengar sebarang bunyi yang datang dari mesin.

Tanda-tanda kerosakan pada gear box selepas bunyi bising akan dikuatkan lagi dengan melemahnya pergerakan pulsator. Bagi keadaan yang lebih teruk, pulsator mesin basuh tidak mahu bergerak langsung. Ciri ini akan lebih mudah dilihat apabila anda membasuh pakaian dengan mesin di mana pakaian di dalam tab tidak bergerak.

Baca : Cara Buang Air Mesin Basuh Automatik

Punca Gear Box Rosak

Punca Gear Box Rosak

Faktor yang boleh menyebabkan gear box pada mesin basuh rosak iaitu rubber seal telah haus.

Kedap pada permukaan kotak gear yang haus akan menyebabkan air dari dram cucian menitis, kemudian membasahi komponen tersebut.

Sekiranya keadaan ini dibiarkan berterusan, sudah pasti gear box akan rosak dan mesin basuh tidak boleh digunakan.

Sebaik sahaja fungsi penting komponen kotak gear pada mesin basuh, sudah tentu, anda harus berwaspada.

Kerosakan pada gear box boleh menyebabkan mesin basuh mati dan tidak boleh digunakan. Cara yang agak mudah untuk mengelakkan keadaan ini adalah dengan membeli dan menggunakan gear box mesin basuh yang baik.

Cara Baiki Gear Box Mesin Basuh Rosak

Cara Baiki Gear Box Mesin Basuh Rosak

Dalam kes ini, sudah tentu kita perlu menyemaknya terlebih dahulu, untuk memastikan sama ada kotak gear masih berbaloi untuk dibaiki atau tidak.

Sebab tak semua gearbox yang rosak boleh dibaiki. Sebagai contoh, kotak gear tidak seimbang, tuil kotak gear rosak, meterai koyak, dan gear box”serong”.

Untuk kes, selalunya mustahil untuk dibaiki, jadi kami perlu menggantikannya. Anda boleh dapatkan kotak gear ini di kedai alat ganti mesin basuh.

Jika ternyata anda tidak boleh melakukannya sendiri, anda boleh meminta bantuan juruteknik daripada perkhidmatan mesin basuh profesional.

Yang biasanya juruteknik yang lebih berpengalaman, jadi mereka boleh memberikan penyelesaian terbaik untuk masalah mesin basuh anda. Terimakasih telah berkunjung di mesinbasuhku.com!

Originally posted 2022-08-07 01:39:31.

1 thought on “Tanda Gearbox Mesin Basuh Rosak”

Leave a Comment